Izzivi toksikološkega izvedenstva v primeru rabe alkohola in drugih psihoaktivnih snovi

Avtorji

  • Majda Zorec Karlovšek Združenje za razvoj forenzične toksikologije in drugih forenzičnih ved – Združenje FORTOX

Povzetek

Ena najpogostejših nalog izvedenca forenzične toksikologije je ugotavljanje koncentracije psihoaktivne snovi v krvi osebe v času obravnavanega dogodka in ocenjevanje možnega vpliva te snovi na psihofizične sposobnosti.
Tudi vprašanje posameznikovega odnosa do psihoaktivne snovi postaja vse bolj pomembno na področju kazenskih, pravdnih in nepravdnih postopkov. Ali je oseba uporabnik psihoaktivne snovi? Ali psihoaktivno snov uporablja občasno, pogosto, ali redno? Ali uporablja psihoaktivno zdravilo po navodilih zdravnika ali po lastni presoji in na škodljiv način? Ali je s to snovjo zasvojena?
Na področju družinskega sodstva smo pričeli sistematično uvajati kvantitativne preiskave psihoaktivnih snovi in njihovih presnovkov v laseh. S tem smo podaljšali okno opazovanja.
Že uveljavljenemu izboru posrednih označevalcev rabe alkohola, gama glutamil transferazi (GGT), alanin aminotransferazi (ALT), aspartat aminotransferazi (AST) in transferinu z zmanjšanim deležem sladkorja (% CDT) v krvnem serumu, smo dodali še meritve neposrednih označevalcev rabe alkohola: fosfatidil etanola (PEth) v krvi ter etilglukuronida (EtG) v laseh, krvnem serumu in urinu, kar je pomemben prispevek k izboljšanju diagnostike škodljive rabe alkohola in spremljanju abstinence.

Prenosi

Objavljeno

18.01.2019