Uvodnik

Avtorji

  • Aleš Oblak
  • Brigita Novak Šarotar
  • Jurij Bon

Povzetek

Spoštovani bralci,


Po krajšem premoru z veseljem predstavljamo načrt prihodnjega objavljanja revije Viceversa, skupaj z novimi usmeritvami, ki bodo oblikovale našo pot v prihodnosti. Viceversa je bila vedno platforma za ozaveščanje aktualnih problematik znotraj slovenske psihiatrije, vendar se zavedamo, da moramo nenehno napredovati in se prilagajati spreminjajočim se potrebam in trendom. Naš cilj za prihodna leta je postal, da Viceversa postane indeksirana znanstvena revija ter da pridobi faktor vpliva.
Naš cilj je še bolj razširiti paleto tematik, ki jih zajemamo v reviji. Poleg tradicionalnih področij, ki naslavljajo raziskovanje v psihiatriji ter klinično prakso, bomo dali večji poudarek tudi na interdisciplinarnost, saj verjamemo, da je v povezovanju različnih strok ključ do inovativnih rešitev in spoznanj.
Želimo okrepiti sodelovanje z raziskovalci in institucijami po vsem svetu. To nam bo omogočilo, da pridobimo vpogled v najsodobnejše raziskovanje znotraj psihiatrije in klinične nevroznanosti, kar bo obogatilo našo revijo in bralce. S tem namenom bomo vse članke, ki bodo sprejeti v objavi v Viceversi prevedli, tako da bodo dostopni tako v slovenskem kakor angleškem jeziku. S tem upamo, da bomo razširili domet revije ter privabili tuje strokovnjake k objavljanju ter recenziji člankov na tej platformi.
Kvaliteta raziskav in člankov je ključnega pomena za verodostojnost naše revije. Zavezani smo k strogi preglednosti in etičnim standardom ter si bomo prizadevali za objavo le najboljše znanstvene vsebine. S tem namenom bomo odslej vsem avtorjem prispevkov omogočili dva načina objave: kot izvirni znanstveni prispevek ali strokovno mnenje. Izvirni znanstveni prispevki bodo šli skozi proces uredniške ter dvojno slepe recenzije. Po drugi strani se zavedamo, da je Viceversa pomembna platforma, da slovenski psihiatri predstavijo svoja stališča glede klinične prakse ter trenutnih usmeritev. Za ta namen bomo še vedno omogočali objavo člankov v obliki strokovnega mnenja, ki ne bodo recenzirani.
Viceverso odslej gostimo na spletni platformi Open Journal System (OJS). Želimo doseči čim širšo znanstveno skupnost ter povečati vpliv in citiranost naših objav. OJS omogoča popolnoma transparentno vodenje znanstvenih revij, kar je v časih, ko se mnoge znanstvene discipline srečujejo s t.i. krizo replikabilnosti, širša javnost pa je skeptična do znanstvenih institucij, bistveno, da izkazujemo našo strokovnost in zavezanost načelom odprte znanosti.

V imenu uredniškega odbora,

Aleš Oblak, Brigita Novak Šarotar, Jurij Bon

Prenosi

Objavljeno

01.03.2024

Številka

Rubrike

Splošno